hits

Støres helserøre

Jeg kan ærlig innrømme at jeg ikke er noe stor fan av Jonas Gahr Støre, og det har nok en del fått med seg. Og når jeg leser i Aftenposten i dag at kreftsyke Henriette Oseth-Andersen (31) har blitt sendt mellom tre sykehus i over tre år uten å få den informasjonen hun så gjerne skulle ha hatt, så får jeg jo ikke akkurat større tilitt til politikerne. Tvert om - for dette er rett og slett skandaløst! Og jeg fatter det ikke, evner ikke politikerne å ta innover seg virkeligheten? Hvorfor gir de eksempelvis 500 millioner til Clinton når folk her hjemme dør i helsekø - kan noen gi et fornuftig svar på det? Støre kanskje?

For en tid tilbake så jeg Støre røre rundt i grøten med viss vass på TV2 nyhetene. Han simpelthen nektet å ta innover seg fakta rundt sviktende akuttmottak. Støre har med dette for min del mistet all troverdighet som politiker og menneske. For makan til arrogant amatør skal du lete lenge etter!


Slapp av folkens, bare still dere opp i den køen der, så kommer en turnuslege og ser på deg. Og han serru, har mobil med seg, så hvis du holder på å dø, så kan han ringe til en lege!

For litt siden presenterte TV 2 tall som viste at det i åtte av ti tilfeller er en turnuslege under opplæring som tar imot pasientene på landets akuttmottak. Disse tallene vil ikke helseministeren godta, og holder  fast ved at beskrivelsen fra fagfolk og helsetilsynet som sier lite har skjedd siden 2008, stemmer dårlig med hans oppfatning. Støres oppfatning er altså i hans øyne mer riktig enn de fremste akuttmedisinske ekspertene i Norge - de som faktisk jobber med dette og ser og opplever dette på nært hånd - daglig!

-Vil du ikke høre på ekspertene? Spør Tv2.

-Jo, jeg hører på hva de sier, men det er ikke sikkert at mine eksperter i Helsedirektoratet, departementet og rundt om ellers har den holdningen, svarer Støre. Og det er da jeg får lyst å be ham spesifisere hva han mener med folk rundt om ellers. Jeg gremmer meg virkelig over slike svar fra politikere på dette nivået - jeg forventer meg faktisk mer!

At en politiker med den fartstid og stilling, ikke evner å lytte til den ekspertisen, den faktabeskrivelsen og de tydelige rådene som kommer fra mennesker som faktisk jobber med dette dag ut og dag inn, er ganske hårreisende. Jeg vil også anta at en politiker som viser seg så arrogant og ser på seg selv som livets fasit og dertil krydrer dette med å fremstå så amatørmessig, burde skremme livdriten ut av en del, spesielt de som står i helsekø - hvilket det faktisk gjør!

Helsepolitikk og helsekøer ligger an til å bli et hett tema i valgkampen, skriver NRK, for helsekøer er nemlig en annen røre Støre roter rundt i. I Helse Sør-Øst er det først og fremst røntgen som skaper kø, ofte med ventetid på mange uker. Mange henvises derfor til private klinikker som det offentlige kjøper tjenester av. Men disse instituttene får ikke lov til å gi pasientene tilbud om å betale selv og slik korte ned ventetiden, fordi Helse- og omsorgsdepartementet med Støre i spissen regelrett forbyr sine private leverandører å opplyse om at pasientene kan bli undersøkt raskere - dersom de betaler selv.

-Jeg vil presisere at de først og fremst har ansvar for å informere om det offentlige tilbudet. Det er en del av pakka når du har en avtale med det offentlige at du informerer om det offentlige tilbudet, sier helseminister Jonas Gahr Støre til NRK.

Og jeg som trodde at å få folk undersøkt tidligere, korte ned køene og med det redde liv og helse var en del av pakka - og ja, kanskje til og med en målsetting i norsk helsepolitikk... Vel, jeg tok feil.

Støre, jeg krysser fingrene for at helsen min holder lenger enn din tid som minister. God sommer!

Her finner du noen av mine andre artikler om Støre, helse og politikk: Julenissen Norge, han alle ler seg skakk av, Norge trenger ny ledelse, Norge avslørt som klimahykler, Sykt Helse-Norge.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar